четвъртък, 20 юни 2024

За изконните духовни потребности на българите в чужбина

РЕЧ НА ЛЮДМИЛА КАЛОЯНОВА, ВИЦЕ-ПРЕЗИДЕНТ НА ЛИГАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ В САЩ И ПО СВЕТА

kaloyanova

Скъпи членове на ЛБПСС, приятели и съмишленици:

Само три месеца са изминали от учредяването през септември тази година на ЛБПСС, приемник и продължител на СБПСС, първото сдружение на български писатели и творци зад граница. Тъй като по традиция края на годината е време за равносметка, нека обобщим извършеното през тези няколко месеца от Новото Ръководство.

Първо и преди всичко поехме нов курс на инклузивност, обединение и сътрудничество с останалите културни организации в САЩ, политика, която залегна в новия устав и новата идейна платформа на организацията.

Тази промяна беше необходима както за удовлетворяването на нарасналите духовни потребности на нашата диаспора, така и за превръщането на ЛБПСС в логичен лидер на българските културни организации в САЩ.

Направи се много за популяризирането на новоучредената организация и новата ѝ идейна насоченост в социалните мрежи и медийното пространство в САЩ и България, където чуха за нас и откликнаха на нашия зов за сътрудничество. Създадени бяха нова страница и нова ФБ група, които привличат нови съмишленици.

В съответствие с тази политика на инклузивност, към Лигата се присъединиха много нови членове от България, където интересът към нашата организация продължава да расте. В резултат бе засилено и участието в тазгодишното издание на алманах „Любослов“, в който се включиха български автори от цял свят.

Нашата творческа дейност е духовен мост за осъществяване на връзките между диаспора и историческа родина. Затова усилията ни ще бъдат насочени и занапред към привличане на нови членове от България, подпомагане усилията на творческите общности зад граница, както и организирането и спонсорирането на литературни конкурси.

Скъпи съмишленици, днес, в навечерието на изтичащата 2019 год., трябва да си зададем въпроса за смисъла и съдържанието на нашите усилия. ЛБПСС вижда своята мисия в духовното единение на българските творци по света. Затова нашата цел ще бъде насочена към обединението на всички български културни организации в САЩ, което да канализира отговорната им дейност и осъществи връзка между тях и съответните държавни и правителствени организации  в България. Това е необходима стъпка за задоволяване на изконните духовни потребности на стотиците хиляди българи, живеещи зад граница и за запазване и развиване на културната самобитност на българските общности в чужбина.

В заключение бих искала от името на УС на ЛБПСС да благодаря на всички приятели от различните краища на света, които се вслушват в нашия глас и подпомагат нашите усилия, включително Посолството на Република България в САЩ и Генералното Консулство в Чикаго.

На всички Вас, щастливи Новогодишни Празници и успешна, вдъхновена Нова Година!

Д-Р ЛЮДМИЛА КАЛОЯНОВА

ПИТСБЪРГ, САЩ

Свързани публикации

Последни публикации

Категории