неделя, 19 май 2024

ЗА КОРЕНИТЕ, ЛЮБОВТА И ПРОБУЖДАНЕТО

Материал от Снежана Галчева, Чикаго

„КОРЕНИТЕ, ЛЮБОВТА И ПРОБУЖДАНЕТО“, ОТ КОИТО ТРЪГВАТ НИШКИТЕ НА ЖИВОТА

ЧИКАГО

25ти април 2021– Художествената галерия „Багрена“ при културен център „Българика“ в Mt. Prospect отново гостоприемно отвори вратите си. Събитието, което събра приятели и ценители на изкуството, бе заради талантливите чикагски художници Kiril MANASIEV and Vassi VASEVSKI (Кирил Манасиев и Василен Васевски), които представиха своята изложба Artifacts (Roots, Love, Awakening). Денят е събота, 24 април 2021 г. Тази година на същата дата отбелязваме и големия християнски празник Лазаровден или Лазарова събота. Има много символика освен в избора на деня, но и в избраното заглавие на изложбата. Корените, от които тръгват живителните сокове, пробуждат скритите енергии и любовта, която дава сили за възраждането на новия живот.

ЧИКАГО1

Събитието официално бе открито от собственика на галерия „Багрена“ и продължи с възпоменание на една паметна дата в националната ни история – Априлското въстание. Само преди няколко дни се навършиха 145 години от събитията, потопили в кръв един народ, дръзнал да се изправи, за да отвоюва свободата си – физическа и духовна. Темата за Априлското въстание беше поднесена много интригуващо и професионално от Камелия Попова – историк и педагог. Тя изнесе интересни факти и много умело направи връзката между историческите събития в миналото и културното събитие днес. Вярвам, че всички ние, българите, независимо къде се намираме по света, ще направим така, че тази дата да остане паметна и свята и за поколението, което идва след нас.

Двамата художници приветстваха многобройните гости, проявили интерес към изкуството им и споделиха, че се надяват, това, което са сътворили да им носи радост, спокойствие, светлина… Не беше изненада, че на това събитие присъстваше и новият генерален консул на РБ в Чикаго – г-н Светослав Станков, както и консула – г-жа Людмила Тасева. В обръщенитето си г-н Станков каза, че днешното събитие е пореден празник за българщината. Благодари на Кирил и Василен, че продължават да творят и да вдъхновяват, както българите в емиграция, така и българските деца. Пожела на добър час и потвърди, че генералното консулство в Чикаго винаги е готово да оказва съдействие за подобни културни събития.

ЧИКАГо2

Повече от една година светът живее по други правила и закони, но нуждата от досег с изкуството и красотата, сега се усеща повече от всякога. Човечеството изживява трудни дни, настройва се на други вибрации. Имаме нужда от духовна храна, която да ни помогне да се освободим от страха и обезверяването. Именно изкуството е това, което ни помага да отворим сетивата си и да възприемем физическата и духовната същност на битието. Чрез изкуството преоткриваме онези ценности, които ни помагат да осъзнаем истинския смисъл на живота. И всичко това го намираме тук, сред картините на Кирил и Василен. От сътвореното от тях струи светлина, която променя пространството и го настройва на други честоти. Общуването с една картина е преди всичко усещане, връзка, въздействие. Това може да се усети единство чрез непосредствената близост с техните платна, за да се надникне и потъне във и извън формата и художествената метафоричност. Радвам се, че имах възможността предварително да разгледам картините на двамата художници – в тишината на залата и в досег с техния вътрешен мир.

ЧИКАГО3

Независимо че двамата са различни по стил и техника на изпълнение, произведенията им носят трайно и дълбоко послание и невероятна съзидателна енергия. Тук усещаме и корените, и любовта, и пробуждането…Онези корени към родовата памет и историята, без които пътеките на живота не водят за никъде. Защото те и двамата са доказателство за това, как отминалите събития не са потънали някъде във времето, а са записани в паметта на поколенията. И Кирил и Василен са потомци на храбри български воеводи и офицери, взели участие в национално-освободителното движение, Първата световна война и войните преди нея. Достойни наследници на онези първите, които са посяли семето на рода. Картините на двамата художници ни водят навътре към техните светове. Само когато успеем да надникем отвъд обозримото, можем да се докоснем до усещането за цялост с вътрешния космос на всеки един от тях. Когато оставим картината да разказва, а ние да можем да чуем какво ни говори тя… Благодаря на талантливите художници Кирил и Василен, че ни предоставиха възможността, чрез изкуството им, да пропътуваме светове и да открием вселени!

ЧИКАГО4

Свързани публикации

Последни публикации

Категории