неделя, 19 май 2024

Лигата на българските писатели в САЩ с ново ръководство

league1

На 9 ноември тази година се състоя Учредително събрание на Управителния Съвет на Лигата на Българските Писатели в САЩ и по Света (ЛБПСС). ЛБПСС е приемник на Съюза на Българските Писатели в САЩ, основан през 2010 г. от група български писатели в Чикаго под ръководството на Георги Витанов-Богат. В новото ръководство влизат представители на творческата диаспора от Чикаго, Филаделфия и Питсбърг.

Целта на ЛБПСС е да издигне организацията на ново ниво, от което да сътрудничи активно за разпространението на българската култура и духовност. В унисон с тази основна цел ЛБПСС ще води политика на отвореност, инклузивност и тясно сътрудничество с останалите творчески организации и културни институции в САЩ и по света.

Основен компонент в политиката на новоучредената организация ще бъде континуитетът. ЛБПСС е продължител на българската емигрантска литература, която е доказвала многократно своята безкомпромисна принадлежност към националната литературна традиция и е заслужила своето място в органичната цялост на българската литературна действителност.

“Нашата творческа дейност е духовен мост за осъществяване на връзките между диаспора и историческа родина. Затова усилията ни ще бъдат насочени и занапред към привличане на нови членове от България и творци, живеещи извън границата на родината, но творящи на български” – заяви Вице-Президентът на ЛБПСС Людмила Калоянова по време на традиционния фестивал на българската култура в Чикаго.

Фестивалът се състоя  на 10 ноември тази година и бе спонсориран от Салона за Българска Култура и Духовност в сътрудничество с ЛБПСС. Двете организации обединиха усилията си и в организацията и координирането на събитията, свързани с гостуването на поета Румен Леонидов в САЩ, което премина при висок интерес от страна на българската общност в Чикаго, Вашингтон и Филадефия.

league2

Михаил Цветански, Симеон Гаспаров, Васил Славов, Людмила Калоянова, Добри Карабонев, Анастас Гелев

 

league3

Симеон Гаспаров, Румен Леонидов, Васил Славов

 

league4

Людмила Калоянова, Румен Леонидов

 

league5

Людмила Калоянова и Снежана Галчева (Салон за Българска Култура и Духовност)

 

league6

Румен Леонидов, Ангел Колев, Президент на ЛБПСС, Тихомир Стойчев, Посланик на България в САЩ

 

Свързани публикации

Последни публикации

Категории