четвъртък, 20 юни 2024

„МЕЖДУ ЛАВЪРА И КРЪСТА” С ПРЕЗЕНТАЦИЯ В СОЗОПОЛ

Людмила Калоянова ще представи новата си книга „Между лавъра и кръста“ (ИК Жанет 45, 2020) на гражданите и гостите на Созопол. Събитието ще се състои на 31 юли от 17.00 часа в двора на Етнографски Музей Созопол.

NEW POSTER scaled

В книгата си авторката разкрива любопитни факти и детайли, свързани с историята на Созопол. Магичното му великолепие и енигматична история са непресекващ извор на вдъхновение за всеки, чието сърце е отворено за красотата: „Напуснала съм Созопол преди повече от 30 години, но винаги съм била негов духовен гражданин“, споделя авторката.

„Между лавъра и кръста“ е историко-културологично изследване, което съм посветила на родния си град и за което съм се подготвяла целия си съзнателен живот. Разбира се, книги за Созопол има много и затова моята трябваше да представлява уникален принос към това, което вече е казано за този град с дълга и впечатляваща история. Спрях се на някои малко известни, но значими събития и личности, които оформят града като полис и раннохристиянски център, а по-късно и като един от най-важните духовни и интелектуални центрове в близост до Константинопол“.

Читателите ще могат да се запознаят с любопитни епизоди и различни имена, свързани с историята на Созопол, между които Йоан XII Константинополски, Йеремия Транос, Григорий Синаит, Атанасий Палеолог, Михаил Тарханиот, адмирал Дориа, Йоан V Палеолог, Амадей Савойски; да прочетат за Андрей Първозвани и първата християнска общност в града, както и за манастира „Св. Йоан Предтеча“, значим библиографски и интелектуален център, чиито продукти и дейност авторката определя като ренесансов принос на Созопол към културната история на Европа.
Важна част от задълбоченото изследване на д-р Калоянова, в което се кръстосват история, археология, етнография и религия, е и детайлната интерпретация, свързана със съдбата на мощите на Йоан Кръстител, която е основният принос на книгата.

 

За любителите на поетичните форми ще бъде представен накратко и поетичният сборник „Дъщерите на България по света“ (ЛБПСС, 2021), издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света. Съставител и редактор на тази уникална по рода си антология, която съдържа творбите на български поетеси от няколко континента, е Людмила Калоянова.

Поканват се гражданите и гостите на Созопол да почетат събитието, което ще включва и неформална част с коктейл, приятелски разговор и разписване на автографи веднага след презентацията.

Korica scaled

 

Свързани публикации

Последни публикации

Категории