неделя, 19 май 2024

“Между лавъра и кръста”: Нова книга на Людмила Калоянова

mejdu lavura krusta

Книгата „Между лавъра и кръста“ проследява нишката на приемственост между паганизъм и християнство в историята на античния и средновековен Созопол. Някои малко известни, но значими обстоятелства и епизоди го оформят като полис и раннохристиянски център, а по-късно като един от най-важните духовни и интелектуални центрове в близост до Константинопол, чиято слава достига до самия Лоренцо Медичи.

Религиозната история на града демонстрира сложен и многопластов динамизъм на противодействие, застъпване и асимилация през вековете на различни религиозни традиции, както и религиозен синкретизъм на няколко нива и етапи. По същото време, когато отнесената от войските на Марк Лукул в Рим статуя на Аполон Иатрос е била разрушавана на Капитолийския хълм, в Созопол група монаси пренасят кутийка със свети мощи и ги заравят под олтара на новопостроената базилика на остров Св. Иван. Един различен, християнски колос ще замести Аполон Лечител, и в знак на благоволение ще простре десница върху „града на спасението“.

l.kaloyanova

Людмила Калоянова е доктор на философските науки, родена е в Созопол. През 1990 г. емигрира в САЩ, където започва работа в University of Pittsburgh и защитава докторска дисертация на тема „Женска идентичност и креативно писане“. Книгата ѝ „Creatures of Transition“ (New York, 1998), която повдига въпроса за пола като културен и социален конструкт в литературния дискурс от началото на миналия век, получава международно признание в академичните среди. Новата ѝ творба „Между лавъра и кръста“ е задълбочено изследване на двата наратива, езически и християнски, които превръщат противоречивата история на Созопол в едно органично цяло.

Книгата може да бъде закупена във всички големи книжарници – Хеликон, Сиела, Ориндж, както и online, a oт 31 август до 6 септември гражданитe и гостите на Созопол ще могат да я открият на щанда на “ЖАНЕТ45” в рамките на Книжна Аполония.

books

“МЕЖДУ ЛАВЪРА И КРЪСТА” на щанда на “ЖАНЕТ45”: Eкспо Център Флора Бургас, 13-16 август, 2020. Снимка: Гери Георгиева

Свързани публикации

Последни публикации

Категории