Monday, May 16, 2022

Недялко Славов: Оформя се независим български литературен център

Ето какво сподели Недялко Славов, един от емблематичните съвременни български белетристи, по повод новия брой на алманах “Любослов”, издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света (ЛБПСС):

“Сборникът е важен знак, че се оформя независим и свободен литературен български център. Това е открита трибуна не само за българските творци по света, но и за тези, които живеят и пишат в България в условията на пълзящата политкоректна цензура у нас. Всъщност едва ли появата на Лигата можеше да се случи в по-точен момент. Много се застоя литературният живот у нас, много се заблати от едни и същи системни екипни играчи и от едни и същи тематични задания за писане. А знаете какво е казано още в Светото писание – че водата във Витезда е имала лечебна сила само щом е в движение. Литературата е жив живот, тя самата е движение, а не догматично ръководство на писателския процес. Тоя филм го гледахме вече преди години. В този смисъл Лигата се явява и надежда, и свободна трибуна, и нов бряг. Желая й успех от сърце.”

Осма книга на “Любослов” излезе преди броени дни и включва творби на български автори от цял свят, между които редица големи имена от българската литературна действителност като Неда Антонова, Недялко Славов, Иван Здравков, Румен Леонидов, Николай Милчев и Златомир Златанов. Интересът към новото издание на Чикагския алманах, който ще се продава и онлайн в книжарница “Ветровете”, е много голям, тъй като сборникът представлява своеобразен опит за духовно обединение на всички български творци.

Related Articles

Latest Articles

Categories