неделя, 19 май 2024

Недялко Славов: Оформя се независим български литературен център

nedyalko slavov

Ето какво сподели Недялко Славов, един от емблематичните съвременни български белетристи, по повод новия брой на алманах “Любослов”, издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света (ЛБПСС):

“Сборникът е важен знак, че се оформя независим и свободен литературен български център. Това е открита трибуна не само за българските творци по света, но и за тези, които живеят и пишат в България в условията на пълзящата политкоректна цензура у нас. Всъщност едва ли появата на Лигата можеше да се случи в по-точен момент. Много се застоя литературният живот у нас, много се заблати от едни и същи системни екипни играчи и от едни и същи тематични задания за писане. А знаете какво е казано още в Светото писание – че водата във Витезда е имала лечебна сила само щом е в движение. Литературата е жив живот, тя самата е движение, а не догматично ръководство на писателския процес. Тоя филм го гледахме вече преди години. В този смисъл Лигата се явява и надежда, и свободна трибуна, и нов бряг. Желая й успех от сърце.”

Осма книга на “Любослов” излезе преди броени дни и включва творби на български автори от цял свят, между които редица големи имена от българската литературна действителност като Неда Антонова, Недялко Славов, Иван Здравков, Румен Леонидов, Николай Милчев и Златомир Златанов. Интересът към новото издание на Чикагския алманах, който ще се продава и онлайн в книжарница “Ветровете”, е много голям, тъй като сборникът представлява своеобразен опит за духовно обединение на всички български творци.

almanah luboslov1

Свързани публикации

Последни публикации

Категории