събота, 20 април 2024

КОНФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ В ЧУЖБИНА

ИСТОРИЧЕСКО ОБЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА ТВОРЧЕСКА ДИАСПОРА

Confed6

На 5 декември, в навечерието на Никулден, в Културен център „Българика“ в Чикаго, се състоя едно дългоочаквано от българите в чужбина събитие, а именно сплотяването на български културни организации и творци от цял свят в една обединителна формация. Новата организация, която се нарича КОНФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ И ДЕЙЦИ В ЧУЖБИНА, (CONFEDERATION OF BULGARIAN CULTURAL ORGANIZATIONS AND ACTIVISTS ABROAD – BCOAA), включва както културни центрове и сдружения, така и индивидуални членове. Инициативата за обединението принадлежи на две организации от САЩ – Салона за българска култура и духовност в Чикаго и Лигата на българските писатели в САЩ и по света.

Confed11Дик Дерик, председател на Инициативния Комитет за учредяване на Конфедерацията

По време на Учредителното събрание в център „Българика“, където присъстваха представители на българската общност от Чикаго, Филаделфия, Сан Антонио и Питсбърг, бе гласувано предложението на Инициативния комитет за президент и вицепрезидент на Конфедерацията. Д-р ЛЮДМИЛА КАЛОЯНОВА (Pittsburgh, PA) бе избрана за президент на BCOAA, а СНЕЖАНА ГАЛЧЕВА (Chicago, IL) – за вицепрезидент. Избран бе и 9-членен Борд на директорите, който включва поети, писатели, преподаватели, журналисти и други дейци на словото и културата от САЩ, Франция, Кипър, Астралия, Великобритания, Израел и Германия:

Д-Р ДАНИЕЛА НАЙБЕРГ, САЩ – писател, поет, преподавател, основател на общество за поезия и литературна проза „Глаголницата“, доктор по етнохореология; ВЕСЕЛА СЕЛИ РАЙЧИНОВА, ИЗРАЕЛ – журналист, продуцент, международен кореспондент на БНР, основател и директор на „Арт Салон Сели“, Президент на WAPA, ИЗРАЕЛ; Д-Р ЛЮДМИЛА КАЛОЯНОВА, САЩ – поет, писател, издател, вицепрезидент на Лигата на българските писатели в САЩ и по света, доктор на филологическите науки; ВАСИЛКА ХАДЖИПАПА, КИПЪР – преводач, литературен критик, поет; ДИЛЯН ДИМИТРОВ, ФРАНЦИЯ – поет, режисьор; Д-Р ЕМИЛИЯ ЮКЕР, ГЕРМАНИЯ – художник, поет, председател на дружество за култура изкуство „Клуб на българските жени и семейства в Хамбург“, доктор на биологичните науки; СНЕЖАНА ГАЛЧЕВА, САЩ – журналист, литературен критик, поет, председател на „Салон за българска култура и духовност – Чикаго“; Д-Р МАРИЯ СТАЙКОВА, АВСТРАЛИЯ – писател, доктор по биохимия; ЗДРАВКА МОМЧЕВА, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – писател,  поет, преподавател.

Confed 20Снежана Галчева, председател на Салон за българска култура и духовност, и Людмила Калоянова, вицепрезидент на Лига на българските писатели в САЩ и по света. Фотограф: Татяна Авджиев

Confed8Д-р Людмила Калоянова и Калина Томова, зам.-председател на Салона за българска култура и духовност Чикаго

В  Конфедерацията като учредители участват Клуб на дейците на културата „Нов живец“ – Атина (Гърция), център „Българика“ – Чикаго (САЩ), “Клуб на българските жени и семейства в Хамбург“ (Германия), “Салон за българска култура и духовност“ – Чикаго (САЩ), Български културен център – Лимасол (Кипър), „Арт Салон Сели“ (Израел), Лига на българските писатели в САЩ и по света, „Творци без граници“– Чикаго (САЩ), Първи български културен център – Чикаго (САЩ), „БУЦ Знание“ – Чикаго (САЩ), Гражданска Асоциация „Българи в Аржентина“ – Буенос Айрес и други, както и голям брой индивидуални творци, между които Живка Балтаджиева (Испания), Никола Филипов (Великобритания), Валентина Евтимова-Щайн (Германия), Рада Добриянова (Швеция), Снежана Ауад (Израел), Гергана Егова (Канада), Добрин Добрев-Финиотис (Кипър), Иван Стоянов-Бари (Холандия) и много други.

Новата организация си поставя за цел една безпрецедентна по рода си задача – да обедини усилията на многобройните български културни центрове и дружества, пръснати по света, около една консолидирана и активна политика, която да подхранва духовните интереси на българската диаспора. „В този смисъл приоритетна мисия на Конфедерацията ще бъде да популяризира изкуството на българските творци по света, да повиши обществения интерес към изявите на българите зад граница и да издигне българската култура и духовност в чужбина на по-високо ниво“ – изтъкна в словото си д-р Калоянова.     

BCOAA се надява да обедини и координира творческата енергия на българските общности в чужбина и да превърне изконните духовни потребности на българите, живеещи и творящи извън България, в приоритет на българската държавна политика.

Новата културна организация е отворена общност и приветства присъединяването на членове и съмишленици от цял свят, които споделят нейните идеи и са готови да работят за общата кауза.

AP

Confed3Снежана Галчева, председател на Салон за българска култура и духовност Чикаго

265432834 1284447548722842 8630063410338458795 nАнгел Колев, президент на Лигата на българските писатели в САЩ и по света

Confed2

 

 

Confed1

COnfed18

Свързани публикации

Последни публикации

Категории