На 5 декември се състоя първата по рода си виртуална среща на български поети в САЩ под надслов Embrace through poetry (Поетична прегръдка).

Срещата бе организирана от Българския културен център за Пенсилвания, Ню Джързи и Делауер (БКЦ) и Лигата на българските писатели в САЩ и по света (ЛБПСС). Модератори на срещата бяха Ивайло Христов, Пламен Кръстев и Людмила Калоянова. Людмила благодари на участниците за ентусиазма, с който откликнаха на идеята да се включат със свои творби.

„Събрала ни е поезията, а тя наистина умее да свързва и докато ни подканя да оголим душите си, ни помага да открием себе си в другите, да излекуваме раните и да намерим истинската си същност.

Това е особено важно в моменти като сегашния, когато физическите разстояния определят отношенията ни с другите. Поезията е в състояние да изгради мостове от думи и чувства, да елиминира разстоянията и да отхвърли всякакви ограничения. Тя е начин – чрез силата на думите и словото на душата – да изтласкаме тъмното и призовем светлината и любовта“, сподели Людмила.

Какво прегръщаме, до какво се доближаваме чрез поезията? Как творим далеч от родината – или родината е само една, тази на словото и духа? Пишейки на родния език зад граница, променяме ли духовните измерения на България?

Участниците в тази уникална поетична среща се опитаха да споделят мисли и да отговорят на тези и други въпроси, свързани с ролята на поезията.

Свои стихове прочетоха поетите Васил Славов (Питсбърг, Пенсилвания), Людмила Калоянова (Питсбърг, Пенсилвания), Кремена Кирилова (Атланта, Джорджия), Снежана Галчева (Чикаго, Илинойс), Калина Томова (Чикаго, Илинойс), Михаил Цветански (Чикаго, Илинойс), Бойко Антонов (Вашингтон, Окръг Колумбия), Даниела Найбърг (Сиатъл, Вашингтон), Нели Тончева (Вирджиния Бийч, Вирджиния), Катерина Стойкова (Лексингтън, Кeнтъки).

 

Previous article10 ГОДИНИ ОТ КОНЧИНАТА НА ГОЛЕМИЯ ПИСАТЕЛ АТАНАС СЛАВОВ
Next article„ТЯ…“ – ЖЕНАТА И НИЕ – МЪЖЕТЕ…